Kıdem tazminatının yerine fon kurulması önerisinin ardından hükümetin çağrısıyla toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nda, “uzlaşma için zemin arayışı” ön plana çıktı.
Kıdem tazminatının yerine fon kurulması önerisinin ardından hükümetin çağrısıyla toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nda, “uzlaşma için zemin arayışı” ön plana çıktı. Üçlü Danışma Kurulu’na üye olmayan TOBB’un da katıldığı toplantıda, DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre hükümet kanadı taşeron işçi odaklı bir kıdem ayarlamasına yönelik girişimde bulundu.
Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatı başta olmak üzere son dönemde önerilen ve kendisinin de benimseyebileceği bir ilkeler dizisini toplantıda sundu. Taraflar da bu görüşler üzerine çalışma yapmadan yanıt veremeyeceklerini söyleyince, tarafların katılımıyla bir teknik heyetin çarşamba günü toplanması, bunun ardından da 10 gün içinde başkanların tekrar bir araya gelmesi kararlaştırıldı.
Toplantıda, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in yapılan sunum çerçevesinde kıdem tazminatı konusunda sadece taşeron işçilere yönelik sorunun üzerinde ağırlıklı olarak durduğu kaydedildi. Çelik, önerdikleri fon esaslı düzenlemenin de isteğe bağlı olarak uygulanması esasını benimseyebileceklerini vurguladı. Faruk Çelik, ayrıca özel emeklilik fonları aracılığıyla yönetilecek kıdem tazminatı fonu önerisini tekrarladı ve devletin bu fondan kişi alacaklarına garantör olamayacağı ilkesini de belirtti.
Türk-İş ve DİSK’in mevcut haklar konusunda geri adım sayılabilecek hiçbir öneriye evet demeyeceklerini tekrarladıkları, taşeron işçilikle ilgili yapılmak istenen düzenlemeye de inceleme sonrası yanıt verebileceklerini belirttiler. Hak-İş ise daha önce olduğu gibi bilim heyeti tarafından hazırlanan fon taslağı üzerinden gidilmesi önerisini tekrarladı.
İşveren kanadı ise yüksek oranlı bir prim kesintisinin işverenlere ek maliyet getireceği ve finansmanında güçlük çekileceğini tekrarladılar.
İşçi alacakları ön sıraya alınsın
Toplantıda, iflas eden Feniş üzerinden de konu tartışıldı. İflas eden bu kuruluşta emekliliğine 17 gün kalanlar bulunduğu belirtilerek, hükümet ve işveren kanadı tarafından fon sisteminin bu türden durumları önleyeceğinin üzerinde durdular. İşçi kanadı ise bu tür durumlara yönelik olarak iflas durumlarında alacaklar sıralamasında işçi ücret ve tazminatlarının birinci sıraya alınmasını önerdiler. Bu hususun da teknik komite tarafından ele alınması kararlaştırıldı. Bakanlık temsilcileri toplantıda, Türkiye’de yıllık 10 milyondolayında giriş-çıkış bildirgesi verildiğini, kıdem tazminatının işlemediğinin en önemli göstergesinin bu sayı olduğunu ileri sürdüler.
Öte yandan, toplantının ardından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugüne kadar kıdem tazminatı, esnek çalışma ve istihdam bürolarıyla ilgili tüm tarafların ortaya koyduğu görüşlerin bir metin haline getirildiğini belirtti. Bu aşamadan sonra oluşturulacak bir komisyonun taslak metin üzerinde teknik düzeyde çalışma yapacağını belirten Çelik, bu çalışmanın 10 gün içinde tekrar kurul gündemine geleceğini söyledi.
Yapılacak toplantıda, taslak metinde yer alan görüşlerin uzlaşmaya dönüşüp dönüşmeyeceğinin ortaya çıkacağını dile getiren Faruk Çelik, toplantının düzeyli ve seviyeli geçtiğini aktardı. Kısa süre içinde yapılacak toplantıda, uzlaşılan ve uzlaşılmayan konuların netliğe kavuşacağını söyleyen Faruk Çelik, “Esnek çalışma, uzaktan çalışma ve istihdam bürolarıyla ilgili durum vardı. Konu üzerinde tarafların çekinceleri vardı. Bununla ilgili de çalışma yapılacak. Çıkış ihtimali olan alanlarda çıkış yolu arayacağız” dedi.
Bakan Çelik, üzerinde çalışacak metnin herhangi bir kesimin metni olmadığının altını çizerken, “Bugüne kadar tüm kesimlerin, tüm talepleri özet metne dönüştürüldü. Bizim biz taslağımız değil, taraflardan herhangi birisinin taslağı değil” diye konuştu.
Yapılacak toplantıda, çıkış ihtimali olan alanlarda çıkış yolu arayacaklarını belirten Çelik, “Ortak bakışımız, sorun alanları var, ancak her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi her kesimin bakışı da farklı. Bunları ne kadar uyumlaştırabilirsek başarılı olacağız, olmazsa tarafların bakışı bu diyeceğiz. Umarım, hem işçi hem de işverenlerimizi, rekabet gücümüzü arttıran, işçinin istismarına vesile olmayacak düzenlemeyi anlayış içerisinde çözmüş oluruz” dedi. Bakan Çelik, kıdem tazminatının kaldırılacağına yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine, “Paniğe endişeye gerek yok, bizim ağzımızdan böyle bir söz çıkmadı” şeklinde konuştu.
‘Kıdemde mavi-beyaz yaka ayrılsın’
DÜNYA