Ücretsiz Danışma Hattı

Emekli aylığı transfer edilir

Emeklilik sonrası uzun süreli olarak yurtdışına gidecek vatandaşlarımız, yurtdışında aylıklarını nasıl alacaklarını ve sağlık yardımlarından nasıl yararlanabileceklerini merak ederler.
Mesut Bey de annesi için aynı şeyi merak ediyor ve soruyor:

"
Sadettin Bey, annem 65 yaşında ve bakıma muhtaç olduğu için oturma izniyle Hollanda´ya götürüyorum. Birinci sorum, Hollanda´da sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacak? İkincisi, emekli maaşını Hollanda´dan alabilecek mi? Mesut T.

Cevap:
Mesut Bey, Hollanda ile Türkiye arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi bulunduğundan, anneniz Hollanda´da sağlık yardımlarından yararlanabilir. Bunun için anneniz Hollanda´ya gitmeden önce Türkiye´de ikametinin bulunduğu yerdeki SGK müdürlüğüne başvuracak ve "Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Sağlık Yardım Belgesi" alacak. Bu belge, annenizin sosyal güvencesinin bulunduğunu gösteren ve Hollanda´da geçerli sayılan bir belgedir. Yalnız bu belge sadece sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış olan ülkelere gidecek vatandaşlarımıza verilir. Yine anneniz aynı SGK müdürlüğüne dilekçe vererek, emekli aylığının Hollanda´daki hesabına transfer edilmesini isteyebilir.

Dul aylığına GSS yok


Soru:
Sadettin Bey, ben sigortalı olarak çalışmaktayım ve annem benim üzerimden sağlık yardımı alıyor. Yeni uygulanmaya başlanan dul maaşını alan kişiler genel sağlık sigortasına da dahil olacak mı? Ayhan K.

Cevap:
Ayhan Bey, normalde 250 lira aylık bağlanan dul kadınların da otomatikman genel sağlık sigortası kapsamına alınmaları gerekiyor. Fakat bunun için yasa değişikliği gerektiğinden ve henüz böyle bir değişiklik yapılmadığından, şu an itibariyle sağlık sigortası kapsamında sayılamıyorlar. Eğer anneniz sizinle birlikte yaşıyorsa zaten sosyal yardım kapsamında dul aylığı bağlanmaz. Fakat sizden ayrı yaşıyorsa ve diğer şartlar da tutuyorsa, dul aylığı bağlanır ve sizin üzerinizden sağlık yardımlarını almaya devam eder.

1260 gün sonrası Bağ-Kur´dan emeklilik anlamına gelir


Soru:
Sadettin Bey, prim gün sayısını doldurmuş ve yaşı bekleyen SSK´lı bir bayan şu an şahıs firması kurmak istiyor. Bu bayan Bağ-Kur´lu olursa yaşı doldurduğu zaman SSK´dan mı emekli olur yoksa Bağ-Kur´dan mı? Hamza P.

Cevap:
Hamza Bey, bahsettiğiniz bayan vergiye tabi olarak bağımsız çalışmaya başladığında Bağ-Kur kapsamında sigortalı olur. Eğer bu şekilde 1260 gün (3,5 yıl) prim öderse, SSK´dan değil Bağ-Kur´dan emekli olur. Fakat bu 1260 günü doldurmadan yaşını tamamlarsa SSK´dan emekli olabilir.

Toptan ödeme hak sahibine yapılır


Soru:
Sadettin Bey, annem 1983-1990 yılları arasında Bağ-Kur´a prim ödedi fakat emekliliğe hak kazanamadan 2006 yılında vefat etti. Biz annemin ödediği primleri SGK´dan talep ettiğimizde, toptan ödemenin sadece hak sahiplerine yapılabileceğini, bizler hak sahibi olmadığımız için primleri alamayacağımızı söylediler. Bu cevap doğru mudur? 1985 doğumlu, üniversite öğrencisi kardeşim bu primleri alamaz mı? Yekta D.

Cevap:
Değerli okurum, SGK tarafından verilen cevap doğrudur. Vefat eden kişinin arkasından ölüm aylığı kimlere bağlanıyorsa, ölüm toptan ödemesi de aynı kişilere yapılır. Eşine, 18 (ortaöğretime devam ediyorlarsa 20, yüksek öğrenime devam ediyorlarsa 25) yaşını doldurmamış çocuklara veya anne/babaya toptan ödeme yapılır. Üniversite öğrencisi kardeşiniz 25 yaş sınırını geçtiği için kendisine hak sahibi olarak toptan ödeme yapılmaz.

SADETTİN ORHAN / BUGÜN


04.04.2012

İlginizi Çekebilecek Diğer Blog Yazıları

%20 İndirim fırsatlarımızdan faydalanmak için takip edin.
ADRES
Mimar Sinan Mahallesi Evliya Hoca Sokak No:2/1 Üsküdar / İSTANBUL
TELEFON
E-BÜLTENE KAYDOL
Ürünlerimiz ve hizmetlerimizle ilgili kampanyalardan ilk sizin haberiniz olsun.
Whatsapp

SİZİ ARAYALIM

Bilgilerinizi gönderdikten sonra, en kısa süre içerisinde talepleriniz için sizinle iletişime geçilecektir.